תקנות סדר הדין האזרחי החדשות, שנכנסו לתוקף ביום 01.01.21, מטביעות מונח של "שימוש לרעה בהליכי משפט". פסק דין של בית המשפט העליון נדרש לפרש מה הוא אותו שימוש לרעה בהליכי משפט, תוך השוואת ההבדלים בין חוסר תום לב לבין אותו שימוש לרעה. ההבחנה בין השניים חשובה לאור הסנקציות שקובעות התקנות בנושא, בעוד שבמקרים של שימוש לרעה בהליכי משפט התקנות מתירות לבית המשפט למחוק את כתב טענות אותו בעל דין ולחייב אותו או את בא כוחו בהוצאות, לא נקבעה בתקנות סנקציה עבור התנהלות שלא בתום לב.
חובה לנהוג בתום לב ובהגינות דיונית
תקנות סדר הדין האזרחי אכן קובעות, תחת חלק א', המהווה עקרונות היסוד של התקנות, את החובה לנהוג בתום לב ובהגינות דיונית ולסייע במימוש תכלית התקנות, אולם כאמור, לא נוקבות בכל סנקציה בגין התנהלות כללית של חוסר תום לב. זאת, להבדיל משימוש לרעה בהליכי משפט. על כן, ההבחנה בין השניים חשובה.
מהו שימוש לרעה בהליכי משפט
המלומדים אלון קלמנט ויששכר רוזן-צבי גרסו, בספרם, הרפורמה בסדר הדין האזרחי, כי כוונת מחוקק המשנה הייתה להבחין בין פעולות שנועדו לסכל את היכולת לממש את התכלית של התקנות ולהשיג הישגים לא ראויים בתוך ההליך עצמו – המהוות חוסר לום לב, לבין פעולות שתכליתן לעשות שימוש בהליך משפטי לשם השגת מטרות לא ראויות שהן זרות להליך המשפטי – המהוות שימוש לרעה בהליכי משפט.
כאמור, במקרים של חוסר תום לב התייחס מחוקק המשנה לחומרה יתרה וקבעה סנקציות בצידן. בית המשפט העליון קבע שהמבחן שהציעו אלון קלמנט ויששכר רוזן-צבי לא ממצה ולא לוכד ברשת שלו את כל השימוש האפשריים לשימוש לרעה להליכי משפט, כפי שנקבע בתקנות, בין היתר "פעולה בהליך שמטרתה או תוצאתה לשבשו, להשהותו או להטריד בעל דין, לרבות פעולה בלתי מידתית לאופי הדיון, לעלותו או מורכבותו".
לכן, קבע כי המבחן שהציעו המלמדים הוא נכון אך באופן חלקי וניתן לעשות גם בו שימוש, אולם אין המדובר במבחן בלעדי.
הודאת בעל דין
המקרה הנידון עסק במקרה בו חברה בע"מ, אישיות משפטית נפרדת, נוקטת בהליך משפטי שמטרתו היא להיטיב עם בעלי השליטה בה בניסיון להסוות את המניע של ההליך המשפטי ובטענה כי אין לייחס לחברה בע"מ את כוונת בעלי מניותיה, שכן מדובר באישיות משפטית נפרדת.
במסגרת ההליך המשפטי נתפסו דברים שנכתבו על ידי אותה חברה באחד מכתבי הטענות, ושם נכתב בצורה מפורשת, בבחינת הודאת בעל דין, מה מטרת הבקשה באופן המהווה, לקביעת בית המשפט, שימוש לרעה בהליכי משפט. בית המשפט הוסיף כי שימוש לרעה בהליכי משפט נעשה לאור מדיניות בתי המשפט לנקוט בסלחנות ולא לפסוק הוצאות גבוהות לבעלי דין העושים שימוש לרעה בהליכי משפט, ועל כן, במקרה זה, החליט לשנות את המדיניות ולהטיל הוצאות על הרף הגבוה על בעל הדין.
אין חולק כי תקנות סדר הדין האזרחי החדשות, שנכנסו לתוקף ביום 01.01.21, עתידות עוד להשפיע רבות על עולם המשפט ועל מדיניות בתי המשפט בנושאים רבים.
ההחלטה ניתנה על ידי כב' השופטים נעם סולברג, דוד מינץ ויצחק עמית.
להחלטה המלאה, לחצו כאן – רע"א 8921/20 SKS Holding LLC ואח' נ' גיל אורן ואח'.