סעד זמני כלשונו כן הוא, סעד שניתן באופן זמני בזמן ניהול הליך משפטי עיקרי. במרבית המקרים הוא אינו הסעד העיקרי שנדרש בתום ההליך, אלא נועד להבטיח את זכות לכאורה במהלך ההליך המשפטי ואת קיומו התקין של ההליך או את ביצוע פסק הדין, ככל ויינתן. במרבית המקרים, סעד זמני נועד לשימור המצב הקיים ולא לשנות מצב קיים. לדוגמה, סעד זמני למתן צו מניעה שימנע מהנתבע למכור נכס מקרקעין בבעלותו, שכן אם ימכור את הנכס, ייתכן ולא נוכל לגבות מהנתבע את הכסף בתום ההליך ולאחר שנזכה בפסק דין כנגד הנתבע.

סעד זמני יכול להינתן בצורות שונות, צו מניעה, צו עשה, צו עיקול, מינוי כונס נכסים זמני, למנות אדם לתפוס ראיות, עיכוב יציאה מן הארץ ועוד.

מקבילית הכוחות

במהלך הדיון בשאלה האם יש להעניק את אותו סעד זמני, בית המשפט שוקל, בין היתר, את מה שזכה בפסיקה לכינוי "מקבילית הכוחות". זו היא בעצם שיטה, במסגרתה בית המשפט שוקל שני קריטריונים עיקריים, כאשר חוזקו של אחד יכול לפצות על חולשתו של האחר.

הקריטריונים העיקריים הם שניים:

  1. עילת תביעה לכאורית, במסגרתה בית המשפט בוחן, באופן לכאורה וכבר בשלב (לרוב מקדמי) של בקשה למתן סעד זמני את סיכויי התביעה העיקרית להתקבל.
  2. מאזן הנוחות, במסגרתו בית המשפט שוקל את הנזק שייגרם למבקש אם לא יינתן הסעד הזמני לעומת הנזק שעלול להיגרם למשיב אם יינתן הסעד הזמני.

שיקולים נוספים במתן סעד זמני

בית המשפט מוסיף ושוקל, במסגרת הבקשה למתן סעד זמני, את נחיצות הסעד הזמני להגשמת המטרה העיקרית, אם אין סעד אחר שפגיעתו מופחתת שניתן להשיג תוצאה זהה, תום ליבם של בעלי הדין והאם הבקשה לסעד זמני הוגשה בשיהוי ואם לאו. שיקולים אלו נשקלים בכל אחד מהסעדים הזמניים, אולם כאמור, ישנם מספר סוגי סעדים זמניים, ועל כן בית המשפט יישקול, בנוסף לשיקולים אלו, כל שיקול נוסף ורלוונטי ביחס לכל סעד זמני שמתבקש.

סעד זמני במעמד צד אחד

ככלל, על פי תקנות סדר הדין האזרחי תשע"ט-2018, סעד זמני נידון במעמד בעלי הדין, אולם בית המשפט רשאי להעניק סעד זמני ארעי במעמד צד אחד, אם שוכנע כי קיים חשש סביר שהעיכוב שייגרם כתוצאה מקיום הדיון או הבאת הבקשה לידיעת הצד השני תסכל את מטרת הסעד הזמני או תגרום למבקש נזק חמור. על אף זאת וכלל, סעדים זמניים ספציפיים מסוג עיקול זמני ותפיסת ראיות יידונו במעמד צד אחד.

בקשה לעיון מחדש

סעיף 98 לתקנות סדר הדין האזרחי מעניקה לבית המשפט שיקול דעת רחב לעיין מחדש בכל צו לסעד זמני שניתן או בתנאיו, ובכך פותחת את האפשרות לבעלי הדין להגיש בקשה לעיון מחדש בכל עת בשינוי נסיבות, עובדות חדשות או בשל חלוף הזמן. חשוב לציין שמדובר בתקנה קונקרטית הנוגעת לסעדיים זמניים בלבד, ואינה מאפשרת עיון מחדש בכל החלטה של בית המשפט שלא נוגעת לסעדיים זמניים, אם כי הפסיקה הכירה בעיון מחדש גם בהחלטות אחרות בהתקיים תנאים מסוימים.

ניתן לפנות אלינו בכל שאלה בנושא ונשמח לעזור לכם.
אפשר ליצור קשר דרך האייקון של הטלפון (אם אתם גולשים דרך טלפון נייד), בטל': 077-6001585, בווטסאפ, באמצעות טופס יצירת קשר שמופיע בתחתית העמוד מצד שמאל או בכל דרך שתרצו.