סכסוכים בין שותפים עסקיים היא תופעה נפוצה שעלולה להשפיע על תפקוד החברה, על יחסי העבודה, ועל השגת מטרותיה העסקיות. סכסוכים אלו יכולים לנבוע מהבדלים בדעות, מטרות או גישות לניהול החברה, ולעיתים גם מהיעדר תקשורת ברורה. התמודדות נכונה עם סכסוכים בין שותפים היא חיונית לשמירה על יציבות החברה ולהבטחת המשך פעילותה המוצלחת או לחילופין, לפירוק החברה מבלי להיגרר להליכים משפטיים ממושכים והוצאות רבות.

זיהוי הבעיה

השלב הראשון בהתמודדות עם סכסוך שותפים הוא זיהוי, מוקדם ככל האפשר, של הבעיה. כאשר מתגלה סימן לסכסוך מתפתח, חשוב לטפל בו באופן מיידי ולא להמתין עד שהמצב יחריף. תקשורת פתוחה ושקופה בין השותפים היא כלי מרכזי למניעת הסלמה. שיח כן, שבו כל צד מביע את עמדותיו וחששותיו, יכול למנוע אי הבנות ולפתור את הסכסוך בשלב מוקדם.

בדיקת החוזים והחוקים

במקרה שהסכסוך אינו נפתר באמצעות שיח ישיר, כדאי לבחון את ההסכמים, ובכלל הסכם שותפות, הסכם מייסדים, תקנון החברה או כל הסכם אחר שנחתם, כמו גם לבחון את התנהלות הצדדים בפועל עד כה, לרבות הסכמות שונות שהתקבלו על ידי הצדדים בעל-פה או בהתנהגות, תכתובות מיילים, ווטסאפ וכו'. ככל שישנו הסכם שותפות מקיף ומפורט, מחלוקות רבות עשויות להתייתר לאור העובדה שסוגיות רבות הוצפו על ידי עורכי הדין מבעוד מועד והשותפים הסכימו, מבעוד מועד, על דרכי פעולה עתידיים במקרים אלו. את ההסכמים יש לבחון בראי של החוקים הרלוונטים, חוק החברות תשנ"ט-1999 ו/או פקודת השותפויות [נוסח חדש], תש"לה-1975 ו/או פקודת החברות [נוסח חדש], תשמ"ג-1983 – על פי מה שרלוונטי כמובן. כל אלו, יתנו תמונת מצב מלאה

פנייה למשרד עורכי דין מקצועי

בטרם תבצעו כל פעולה, נמליץ לכם לפנות למשרד עורכי דין מקצועי לליווי בתהליך הזה, בין היתר כדי לקבל ייעוץ מקיף ומלא בדבר הסיכויים והסיכונים הקיימים וכן כדי ללות אתכם ב'שלב איסוף הראיות' – שזה הוא בעצם השלב שבו עורכי הדין בוחנים אילו ראיות חסרות או צריכות חיזוק כדי להוכיח טענה מסוימת עתידית, ככל שהתיק יגרר להליכים משפטיים – ובכך ניתן לחזק את התיק. זה הוא שלב קריטי, שכן השלב הזה לא יחזור וכל פעולה שגויה עשויה להתפרש אצל הצד השני כצעד מלחמתי, ממנו לא יהיה ניתן לחזור וכמובן שלא יהיה ניתן לאסוף ראיות נוספות בדרך זו בעתיד.

משא ומתן וגישור או בוררות

במקרים רבים, ככל והשותפים לא יצליחו לפתור את המחלוקות בייעוץ של עורכי דין, עורכי הדין של הצדדים ידברו באופן ישיר, לרבות פגישות במידת הצורך, כדי לנסות לפתור את הדברים בדרך של הסכמות. בהתאמה, יש לבחון האם בהסכמים בין הצדדים נקבע מנגון של גישור או בוררות. נבהיר כי ניתן לפנות למנגנונים אלו גם בהעדר קביעה כאמור בהסכמי הצדדים.

פנייה לערכאות משפטיות

כאשר כל המאמצים לפתרון הסכסוך לא מצליחים, ייתכן שהפתרון היחיד הוא פנייה לערכאות משפטיות לשם מתן סעדים כספיים, מתן חשבונות או צווים אחרים, כמו גם פירוק השותפות או החברה.

תום לב

חשוב להדגיש את חובת כל שותף לנהוג בתום לב במסגרת השותפות. תום הלב הוכר כעקרון על בפסקי הדין במדינת ישראל.

לכל שאלה בנושא, מוזמנים לפנות אלינו. אנחנו כאן עבורכם.