כידוע, כלל בסיסי ביותר הוא כי חוזים יש לקיים, ועל כן, קובע הוראות סעיף 3 לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), תשל"א-1970, כי במקרה של הפרת חוזה,זכאי הנפגע לאכיפתו זולת אם החוזה אינו בר ביצוע, אכיפת החוזה היא כפיה לעשות או לקבל, עבודה אישית או שירות אישי (כגון שירות אישי שמעניק רואה חשבון ללקוח), האכיפה דורשת מידה בלתי סבירה של פיקוח מטעם בית המשפט או לשכת ההוצאה לפועל או אם אכיפת החוזה היא בלתי צודקת בנסיבות העניין.
כפי שאנו רואים, המחוקק העניק לבית המשפט סעיף סל, במסגרתו יש לבית המשפט שיקול רחב מאוד לבחון את נסיבותיו של כל מקרה ולקבוע האם אכיפת החוזה צודקת בנסיבות העניין ואם לאו.
ביטול חוזה
כמובן, יש רק שתי אפשרויות, אכיפת החוזה או ביטולו. כמובן שככל והחוזה ניתן להפרדה לחלקים, ניתן לאכוף חלקו ולבטל חלקו, וזאת בהתאם להוראות סעיף 7(ג) לחוק החוזים תרופות. כאמור, יש לבחון את נסיבותיו של כל מקרה, לבחון את מהות ההפרה, האם יסודית ואם לאו, האם ניתן לתקן ההפרה, את הנזקים שנגרמו, האם קיום החוזה במועדים הקיימים עודנו רלוונטי ועוד.
בחירת הסעד הנדרש
בכפוף להוראות החוק, המחוקק העניק לצד הנפגע את האפשרות לבחור את הסעד שברצונו לדרוש, אכיפת החוזה (או חלקו), ביטול החוזה (או חלקו) ובהתאמה לדרישה לאכיפתו או ביטולו, גם סוג הפיצויים ומהותם. הנה הי כן, בטרם פנייה לצד השני עם כל דרישה או בקשה, עלינו להיות מגובשים בדעתנו ולדעת מה אנו חפצים להשי, ולכן כדאי לבצע מלאכת מחשבת עם עורך דין מקצועי העוסק בתחום.
בדיוק מטעם זה, אנו ממליצים להתייעץ עם עורך דין העוסק בתחום בטרם ביצוע כל פעולה וכבר בשלב המקדמי של הפרת החוזה, גם לשם מתן הנחיות לאיסוף ראיות וגם כדי לבחון כל צעד כבר בשלב זה.
מומלץ לעיין גם בעמוד עורך דין אזרחי. ניתן לפנות אלינו בכל שאלה בנושא ונשמח לעזור לכם.
ניתן ליצור קשר דרך האייקון של הטלפון (אם אתם גולשים דרך טלפון נייד), בטל': 077-6001585, בווטסאפ, באמצעות טופס יצירת קשר שמופיע בתחתית העמוד מצד שמאל או בכל דרך שתרצו.