ביום 30.06.22 פורסם ברשומות תיקון לחוק המכר (דירות), תשל"ג-1973. התיקון משנה את מנגנון הפיצוי שהיה קיים עד אז, בכל מה שנוגע לפיצוי כתוצאה מאיחור במסירת דירה חדשה מקבלן.
התיקון לחוק קובע כי ייכנס לתוקף תוך שבעה ימים מיום פרסומו, וכי יחול רק על חוזים חדשים, שייחתמו החל ממועד התחולה ואילך.

זאת אומרת, שכל חוזה שנחתם לפני מועד התחולה, חל עליו הדין הקודם.

פיצוי באיחור במסירה לפי הדין הקודם

לפי הדין הקודם, דהיינו כל חוזה שנחתם עד ליום 06.07.22 (כולל), הזכאות לפיצוי תחול רק כשחלפו מעל לשישים ימים. אם אכן חלפו מעל לשישים ימים, הפיצוי יהיה החל מהיום ראשון לאיחור, על פי מועד המסירה החוזי.
שיעור הפיצוי יהיה כדלהלן: עבור שמונת החודשים הראשונים לאיחור, הפיצוי יהיה בשיעור של 150% משווי דמי שכירות של דירה דומה בגודלה ובמיקומה. החל מהחודש התשיעי ואילך, הפיצוי יהיה בשיעור של 125% משוויה דירה דומה כאמור. כל זאת, כמובן, אם בהסכם המכר לא נקבע מנגנון פיצוי המיטיב עם הקונה.

חשוב לציין כי במקרים מסוימים הקבלן עשוי להיות זכאי לפטור מהפיצוי בעד כל התקופה או חלקה, בהתאם להוראות הדין.

פיצוי באיחור במסירה לפי הדין החדש

על פי הדין החדש, דהיינו כל חוזה שנחתם מיום 07.07.22 ואילך, הזכאות לפיצוי תחול כבר משחלף מעל לחודש ממועד המסירה החוזי, אולם הפיצוי לא יהיה 'רטרואקטיבי', כמו במנגנון הקודם, אלא הפיצוי יהיה עבור חודשי האיחור מתום חודש ממועד המסירה החוזי ואילך, זאת אומרת, מהחודש השני ואילך.

עבור שלושת החודשים הראשונים לאיחור (מהחודש השני לאיחור עד החודש הרביעי לאיחור כולל), שיעור הפיצוי יהיה 100% מדמי שכירות של דירה דומה בגודלה ובמיקומה. עבור שישה חודשים נוספים לאיחור, הפיצוי יהיה בשיעור של 125% מדמי שכירות של דירה דומה בגודלה ובמיקומה, והחל מהחודש האחד עשר לאיחור ממועד המסירה החוזי ואילך, הפיצוי יהיה בשיעור של 150% מדמי שכירות של דירה דומה בגודלה ובמיקומה.

פטור פיצוי בגין איחור במסירת הדירה

חשוב להבין שישנן נסיבות מסוימות שהאיחור במסירת הדירה נבע מתוצאות שאינן בשליטתו של המוכר, לדוג' כתוצאה ממעשה או מחדל של הקונה או מכל נסיבות אחרות שאינן קשורות למוכר והינן בבחינת 'כוח עליון', שאו אז, המוכר יהיה פטור ממתן פיצוי כאמור.
בתי המשפט פירשו את הסייגים למתן הפטור במצומצם, כך לדוגמה, נקבע בעבר שבמדינת ישראל, מלחמה היא לא בבחינת כוח עליון, אולם צריך לבחון לכל מקרה את טענות המוכר, ככל והוא מבקש לטעון לפטור, בהתאם לנסיבות.